• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал
    » » Усікновення чесної голови чесного славного пророка Івана Хрестителя

    Усікновення чесної голови чесного славного пророка Івана Хрестителя

    Усікновення чесної голови чесного славного пророка Івана Хрестителя

    "Так говорить Господь Вседержитель: «Оце я посилаю ангела мого, і він приготує дорогу переді мною, і Господь, що ви його шукаєте, прийде негайно у храм свій"(Мал 3,1)


    Дорогі браття і сестри!
    Сьогодні Церква вшановує світлу пам'ять усікновення чесної голови славного пророка і предтечі Хрестителя Господнього Івана. Це історія про цинізм, зухвалість, ненависть, слабодухість, нерозсудливість, залежність від влади. Колективне зло протиставляється добру, воює з ним і немов би перемагає. Подібних історій як у Біблії, так і в інших письмових джерелах, можна знайти чимало. На жаль, таке явище присутнє завжди і буде мати місце в історії майбутніх поколінь.
    Це правда, зло має велику силу, воно несе в собі смертоносне жало. Однак, його не слід боятися, бо зло не вічне і не наймогутніше. Варто лише пригадати ті випадки, коли злі духи, опанувавши людей, під час зустрічі з Ісусом боялися Його, тремтіли перед Ним і просилися не бути мученими. Хоч і зло опосередковано помстилися Ісусові, умертвивши Його тілесно, але дуже швидко було Ним переможене у події Воскресіння. Це надзвичайно важливий історичний доказ перемоги абсолютного Добра над злом. Нажаль, навіть і серед сучасних християн можна зустріти тих, хто не вірить в остаточну перемогу добра над злом. А все тому, що не може вийти за рамки земного життя і завдяки вірі у вічного Бога побачити перспективу майбутньої тріумфальної та остаточної перемоги над злом. Лише ті, що вірні, обравши шлях, не оглядаються назад, бо  споглядають тут і тепер світло життя, над яким навіть смерть не має влади. Вони сповнені відвагою та мужністю, а якщо потрібно, - і жертовністю померти задля вірності найвищому Ідеалу, який має ім'я Ісус. Любов до Нього сильніша від сили смерті, бо смерть - це лише мить і прощання зі світом, а любов. триває вічно, бо любов - це Бог. Ще за кілька століть до народження Ісуса Христа автор книги Мудрості так описав долю праведника та злочинця: "Праведник, хоч і вмре передчасно, знайде спокій. Він і після смерти докорятиме живучим безбожникам. Бо вони кінець мудрого бачать, але не розуміють, що Господь вирішив про нього і навіщо його забезпечив. Бачать і легковажать, але Господь з них сміятиметься. Він стрімголов кине їх, онімілих, стрясе їх аж до самих основ, і вони будуть знищені до останку; будуть у болях, і пам'ять про них загине. В день обрахунку гріхів їхніх, вони прийдуть тремтівши, і беззаконня їхні проти них повстануть, і обвинуватять їх. Тоді праведник виступить з великою сміливістю перед тими, що його гнобили та його труди ні за що мали. Вони його побачивши, збентежаться страхом жахливим і здивуються з несподіваного спасіння. Вони, каявшися, скажуть один до одного і, стогнавши в тривозі духу, промовлять: «Це той, кого ми колись на кпини брали і на предмет глузування. Які з нас дурні! Життя його вважали ми за божевілля, а смерть його – безчестям. Як же то його зараховано до синів Божих і частка його між святими? Отож, ми збилися з правдивої дороги і світло справедливости нам не світило, і сонце для нас не сходило! Ми наситилися стежками беззаконня й погибелі, проходили через пустині непрохідні, Господньої ж дороги – ми не пізнали». (Муд. 4, 7, 16 – 5, 7).
    Дорогі браття і сестри!
    Ми знаємо, що пророк - це той, хто проголошує правду своїм словом і дає свідоцтво життя у ній особистим прикладом. Він, немов ангел світла,  який просвітлює розум сотні, а то й тисячі людей, виводячи їх з темряви незнання і беззаконня, байдужості та розчарування, лицемірства і страху. Він не боїться виступити проти колективного зла, навіть якщо ніхто й не підтримає. Ось як оспівує Церква Івана Хрестителя: "Як нам назвати тебе, Пророче? Чи ангелом, чи апостолом, чи мучеником? Ангелом, бо як безтілесний жив ти; апостолом, бо навчав ти народи; мучеником, бо тобі голову відсікли за Христа. Моли ж його, щоб спасенні були душі наші"(Стих на "Господи воззвах").
    Скільки зла доводиться відчути і пережити людям від ангела темряви і один від одного?!  Так триватиме доти, поки Господь знову зійде на землю, щоб "судити живих і мертвих".
    Ті, хто є носіями добра, стають першими жертвами, бо відважно проголошують правду, яка для безбожних є гірким напоєм і гострою стрілою, що проникає в саме сумління і породжує тривогу та страх. Зброя праведника дуже скромна: меч - це слово правди, а щит - його віра в Бога. Ця зброя використовується не для того, щоб врятуватися від фізичної смерті, а для того, щоб зберегти вірність Вічному Життю. Ця зброя не вбиває життя, а рятує його. Тому в очах світу праведник виглядає безсилим, виставлений на глум, зневагу, підданий тортурам і смерті. Це його чаша як спільна участь у стражданнях люблячого Бога. Чаша приготована Господом, а хто її причащається, той стає учасником життя. Своїх вірних синів і дочок Бог не залишає сиротами. Він підтримує їх своїм життєдайним Духом на шляху до повної єдності у Небесному Царстві. У пророка Малахії написано: "Я прийду до вас близько, щоб суд судити, і буду скорим свідком: проти чарівників, перелюбників, кривоприсяжників та проти тих, що утискають наймита з його заробітком, удову та сироту, і що чужинця позбавляють права і мене не бояться, – говорить Господь сил. Тому, що я, Господь, не міняюсь, – ви, сини Якова, не вигублені. З часу батьків ваших ви від моїх заповідей відступили і їх не пильнували. Поверніться ж до мене, і я до вас повернуся, − говорить Господь сил. А ви питаєте: Як нам повернутись? Усі народи щасливими вас будуть називати, бо будете країною втіхи, – говорить Господь сил. Згадайте про закон Мойсея, слуги мого, що я був наказав йому на Хориві для всього Ізраїля, про заповіді та про постанови. Ось я пошлю вам Іллю пророка перед приходом дня Господнього, великого і страшного. І він наверне серце батьків до дітей і серце дітей до батьків, щоб я, прийшовши, не побив землі прокляттям» (Мал. 3, 5-7, 12, 22-24).
    Дорогі браття і сестри!
    Хай приклад Івана Хрестителя, що прийшов у світ із силою та духом пророка Іллі, скріплює нашу віру, щоб знищити зневіру, додає відваги, щоб позбутися страху, спонукає до рішучих дій захищаючи Божі закони та людські права. Амінь.



    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Різдво Івана Хрестителя

    Квітна недлія

    Друга неділя Великого Посту

    Собор Івана Хрестителя

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні