• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Квітна неділя

    Квітна неділя

    "Так говорить Господь: Радуйся, дочко Сіону! Викрикуй, дочко Єрусалиму! Ось цар твій іде до тебе, справедливий і переможний, смиренний і верхи на ослі їде, на осляті, на молоденькій ослиці.
    Він оголосить мир народам, і влада його буде від моря аж до моря, і від Ріки 
    і не кінців землі"(Зах.9,9-10б).


    Дорогі браття і сестри!
    Ось і минула Велика Чотиридесятниця, час, в якому кров'ю і смертю наших братів і сестер писалася нова історія України; час, в якому весь український народ зустрівся надто близько із злом, яке цинічно умертвляє і руйнує людські блага. Політичні аналітики стверджують, що аналогів в історії минулого немає. Нове обличчя диявола у вигляді жахливої системи, що формувалася десятиліттями, виявило свою сутність, від якої стриаожився весь цивілізований світ і зупинити яку випало на долю українського народу. Могутнього монстра може перемогти лише сильніший, той, хто не боїться, а дає опір. Окрім збройної, політичної, економічної, інформаційної війни наш народ є суб'єктом виснажливої духовної війни, мета якої незмінна - перемогти. Ворог зруйнував плани і мрії мільйони українських родин, забравши найцінніше - людське життя. Він дотепер тримає в страху і тривозі багатьох, бо знає, що переможений, але ж сутність його - зло, а мета - руйнування. У таких складних, часто безнадійних умовах, український народ здобув і набуває далі неповторний, а в історії декого перший живий досвід Божого заступництва і порятунку, Божої величі та сили. Ми є учасниками реальної війни між добром і злом і саме тепер наживо переконуємося, що "добро" і "зло" не лише філософські поняття, а реальні сутності під назвою Бог і диявол.


    І в цей воєнний час Господь благословив нас до сьогоднішнього дня, в якому весь християнський світ святкує: християни латинської традиції - празник Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, а християни візантійської традиції - В'їзд Ісуса до Єрусалиму. Зустріч і вітання Ісуса жителями Єрусалиму є знаком їхнього визнання і прийняття Христа як Царя Ізраїля. За їхніми словами "благословен хто йде в ім'я Господнє" Ісус - це Месія, Цар-Визволитель, який в'їжджає до столиці, щоб сісти на владичий трон. Нажаль, вони забули слова пророка Захарії, який писав: "Ось цар твій іде до тебе, справедливий і переможний, смиренний і верхи на ослі їде, на осляті, на молоденькій ослиці"(Зах.9,9). Смиренний цар повний миру. Він є носієм миру, яким лікує хвороби гніву, підступу, ненависті, насилля, розбрату, чварів, зради. Його мир має Божественне походження так, як Він сам. Мирне наставлення Ісуса передбачає готовність стати жертвою задля вічного миру між Богом і його створінням на ім'я людина. Отож, як Цар миру Ісус свідомо йде на жертву, щоб віддати своє життя як викуп за багатьох. У посланні до Єфесян апостол Павло згодом написав так: "Бо Він - наш мир, він, що зробив із двох одне, зруйнувавши стіну, яка була перегородою, тобто ворожнечу, - своїм тілом скасував закон заповідей у своїх рішеннях на те, щоб із двох зробити в собі одну нову людину, вчинивши мир між нами і щоб примирити їх обох в одному тілі з Богом через хрест, убивши ворожнечу в ньому "(Єф.2,14-16). Мета Ісуса - відновити порядок, або ж мир, порушений дияволом впливом на людину. Він же, сатана, намагався вплинути на Ісуса, але силою Божого слова, немов мечем, отримав відсіч і відступив. Божий Син став людиною і йде на добровільну смерть, щоб вмерши як людина, воскреснути як Бог і, таким чином, перемогти владу смерті, що тримала в собі все людство, запродане гріхові.


    Празник в'їзд Ісуса до Єрусалиму несе в собі сумний відтінок, бо вводить християн в останній тиждень земного життя Христа, який в літургійному уставі називається Великим. Кульмінація історії спасіння розвивається саме в Єрусалимі, центрі політичного, суспільного і релігійного життя Ізраїля. Святий Бог, колись повний влади та сили, а сьогодні лагідний Цар, входить у серце життя свого народу, щоб той побачив і повірив, що Він є Богом любові, який спасає.

    У понеділок Великого тижня на Утрені Церква молиться наступними словами: "Сьогоднішній день, мов світло спасенне, появляє над світом святі страждання Господні. Оце з любови спішить Христос на страсті. Той, що держить у руці все, приймає розп'яття на дереві,  щоб спасти людство".
    Дорогі браття і сестри, у динаміці літургійного року ми наближаємося до світла і перемоги, де Світло - це Бог, а перемога - Воскресіння Ісуса. Як Богом бережний народ історично ми починаємо свій Великий. тиждень, тривалість якого відома одному Господу. Хай джерелом сили, витривалості в доброму, співчуття до страждаючих, допомоги потребуючим буде для нас Бог, з яким впевнено дійдемо до переможного кінця. Візьмімо до серця слова пророка Софонії: "Цар Ізраїля – Господь – посеред тебе: не будеш більш боятись лиха. Того дня Єрусалимові скажуть: «Не бійся! О Сіоне, нехай не опадають руки в тебе! Господь, твій Бог, посеред тебе, могутній, що врятує. Він буде вельми радуватися тобою, він відновить тебе любов'ю своєю. Він буде веселитися тобою під веселі співи, неначе під час свята"(Соф.3,15-18а). Взиваймо часто словами псалмопівця: "З Богом учинимо ми подвиг, - він наших гнобителів розтопче"(Пс.60,14).


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Неділя 4 Великого посту

    Неділя Хрестопоклінна

    Неділя Сиропусна

    Неділя ХХІ по Зісланні Святого Духа

    Квітна недлія

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні