• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Піст – це духовна весна

      Своїми міркуваннями про піст ділиться адміністратор церкви св.Миколая м.Перемишляни о.Віктор Мельник

    -Отче, прокоментуйте нам вислів, винесений у заголовок.

    -Піст – це духовна весна, духовна віднова. І нам усім треба розуміти, що піст – це лише засіб для досягнення іншої вищої цілі. Піст є хорошим засобом для того, щоби людина  день у день могла працювати над собою.

    - У церковному підході ми розуміємо, що піст – це насамперед стриманість. Хтось більше стримує себе від телебачення, від солодощів, випивки, від забав. Це час, коли ми занурюємося у страждання Христа, готуючись до перемоги життя над смертю, готуємося до Воскресіння Ісуса Христа. Під час посту Христова Церква, як добра Мати, пригадує своїм дітям, що вони мають зануритися глибоко у своє серце і через практики стриманості пізнавати свої недоліки. Якщо людина розуміє піст як засіб, тоді по-особливому починає діяти Божа благодать.  Вона проникає через людський розум, який стає світлішим. Людина починає краще себе розуміти із середини. Пізнаючи свої недоліки, людина отримує додаткові сили від Бога, натхнення і бажання позбуватися своїх вад. І ця сила заставляє людину не заховувати свої вади, а навпаки виявити їх і позбутися. 

    -Як правильно організувати своє духовне і фізичне життя, щоб піст був сходинкою до Бога і дав духовні плоди?

    -Тут будемо опиратися на досвід святих отців Церкви, які нам  залишили багато свідчень, творів, де про це описують. Зокрема святий Теофан Затворник дуже чітко розділив, класифікував ступені духовного розвитку, говорячи про людину тілесну, душевну і духовну. Поступова зміна від нижчого стану у вищий можлива завдяки духовним вправам. Це ряд таких вправ, які людина на початковому етапі заставляє себе виконувати, згодом це входить у звичку, а насамкінець, людина починає їх любити і тоді вони приносять результат, плоди. Ці практики є загальновідомі. Для послідовного переображення людини в Дусі Святому варто  погодитися з Владикою Венедиктом, який у своєму слові на Великий піст каже, що починати треба з малого, щоб утвердитися в ньому, тоді можна приступати до важчого.

    У цьому зв’язку ми будемо говорити про молитву як невід’ємну частину посту. Коли людина не молиться, або молиться дуже мало, то вона позбавляє цей час посту духовного виміру. Адже, що є вищою метою? Господь дає нам час посту для того, щоб ми переобразилися серцем. Сама людина не в стані цього зробити, бо через свою зіпсовану природу вона є слабкою. Більше того, саме в час посту іноді виникає більше спокус і людина часто опиняється перед реальністю, що саме тоді, коли вона себе почуває сильною, вона насправді є слабкою. І щоб здолати ці вади, власні пристрасті людина  має свої зусилля об’єднати з Божою волею. А, щоб це сталося, то Бога в молитві про це треба просити.

    Це добре робити в церковній спільноті, бо Церква, згідно уставу Богослужінь, під час Великого посту набагато більше молиться, ніж у звичайний час. Це бачимо і по тривалості богослужінь і по читаннях зі Святого Письма – історичних книг Старого Заповіту і  книг поетичних – Псалмів, Приповідок. Беручи участь у Великопосних богослужіннях, людина наче творить духовний подвиг перед Богом і одночасно намагається загнуздати власне тіло. І завдяки Святому Духові через молитву вона починає краще бачити, розуміти себе і своє життя, і отримує від Бога сили, щоб усе поставити на своє місце. Через таке виняткове  особистісне поєднання з Богом людина здатна дуже глибоко пережити особисте свідчення.

    Коли ми говоримо про піст як стриманість від їжі, то зі свого священичого досвіду можу сказати, що відношення до цього іноді деформує сумління вірних. І це відбувається через незнання або забуття. Отож, наша Церква керується рішенням Львівського Собору 1890 року, яке є незмінним по сьогоднішній день - стримуватися від  м’ясних страв три рази на тиждень: у понеділок, середу і п’ятницю. Усі інші дні, окрім першого дня Великого Посту і Страсної п’ятниці (дні строгого посту), ми можемо споживати м'ясо, помолившись перед цим Господню молитву і Богородице діво 5 раз, а для духовенства Псалом 50, а також є дозвіл на набіл протягом посту, окрім двох вищезгаданих днів. Маючи це знання, ми споживаємо страву з вдячністю Богу і з спокійним сумлінням. І є неправильним, коли людина не постановляла через благословення священика перед Богом якоїсь іншої своєї офіри, а потім під час Святої Сповіді про це говорить. Людина  бачить гріх там, де його нема. Така скрупульозність вносить неспокій в людське серце. Людина часто в такому стані обділяє себе Божою благодаттю, відмовляючи собі у Святому Причасті. Тому варто весь час пам’ятати,що справжній піст є лише засобом для досягнення вищої цілі.

    -Чи правильно давати собі на час посту постанови?

    -Не тільки правильно, але й необхідно. Святі отці на цей випадок дають пораду почати з того, від чого найбільше страждаєш, що тебе найбільше мучить і працювати над тим, щоб цього позбутися. Адже це є відкрита рана твого єства, в яку вдаряє твій ворог. Він здатний так сильно ранити, що часто  немає сил противитися йому. У кожного є свій дракон, якого треба перемогти - гординя, захланність, марнославство і т.д. І треба пам’ятати, що негативних вад, як моральних категорій, без Божої помочі позбутися неможливо. Чому? Тому, що  за ними завжди стоїть спокусник – той, за участю якого людина ці вади придбала. А сама людина лише за допомогою людського потенціалу  не здатна його перемогти. Тому вона потребує Божої допомоги. І коли людина виявляє волю побороти певну ваду, то Господь, дивлячись на її зусилля, бажання, натхнення, завжди протягне їй руку помочі.

    Але знову ж повернемося до думки про те, що піст є лише засіб. Людина має прислухатися до свого сумління постійно, щовечора входити у своє серце і робити іспит, щоби чимраз більше пізнавати себе і працювати над собою. А ті чотири пости і, зокрема Великий піст, є лише нагадуванням для нас, тією допомогою, щоб ми працювали більш посилено над собою.

     

    Розмовляла Світлана Огородник

     

    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Пастирське послання Блаженнішого Святослава на Великий піст 2015 року

    Сім шляхів хорошого посту

    Правила посту в Українській Греко-Католицькій Церкві

    Звернення до молоді на Великий піст

    Успенський піст - Спасівка

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні