• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    XXVII Неділя по Зісланні Святого Духа

    XXVII Неділя по Зісланні Святого Духа

    "Де Господній дух - там свобода"

    Дорогі браття і сестри!
    Вивчаючи людину на морально психологічному рівні стверджуємо її незмінне прагнення бути вільною. Шлях до повної свободи надзвичайно довгий і виснажливий. Інколи складається враження, що свобода немов би втікає від людини, яка біжить їй навздогін. Періодично повторювані непорозуміння дома чи на роботі, матеріальна скрута, підступні хвороби, соціальна і правова  незахищеність, зростання смертності, пов'язане з ковідом, поширення корупції - ці та багато інших факторів є одними з перших причин психічних стресів серед українців. Наявність тривалого стресового стану вже є ознакою браку свободи, оскільки ці переживання досить глибокі. Усі люди за щось переживають. Якщо аналізувати причини переживань (мова йде про хвилювання, неспокій, тривогу) кожного зокрема, то майже у всіх можна буде виявити різні види залежностей, які на морально психологічному рівні непомітно опанували людину. На психологічному рівні це свідчить про слабку стресостійкість, а на моральному - про брак віри, або навіть моральний розлад особи.
    У суспільному середовищі популяризуються різні психологічні напрямки, кожен з яких пропонує свої методи і форми для нормалізації психологічного стану людини. Подекуди існує практика мати не лише сімейного лікаря, а й сімейного психолога. Це свідчить про те, що сучасній людині надзвичайно важко жити, і це стосується не лише людей середнього і нижче рівня достатку. У великій мірі це стосується також і  заможних. Тому й не дивно чути вислів про те, що фізичне навантаження інколи легше долається, ніж психологічний тиск.
    Якщо серед нас були б зараз досвідчені подвижники духовного життя, вони сказали б, що першопричиною таких проблем є віддаленість від Бога. Незалежно від різних наукових теорій правда є одною, а саме - людина в своєму існуванні нерозривно пов'язана з Творцем. Тому міра її свободи залежить від міри близькості до Бога. 
    Запитаєте чому?!
    Він є чистий, бо Святий, а отже, абсолютно вільний. Тож свобода людини визначається мірою її внутрішньої чистоти. Ісус навчав, що людина не може двом панам служити. Лише служіння правдивому Богові дозволяє Йому як абсолютно незмінному чистому Духові очищати людське серце, тобто звільняти людину з-під влади ворожих їй духів.
    Наведемо приклад:
    Чоловік часто переїдає. Однак, він помітив, що це наносить йому фізичну шкоду. Поступово він звільнився від цієї вади. Чи краще він себе тепер почуває? Звичайно, що так! Звільнившись від духа переїдання, він здобув більше свободи 
    Треба ще додати, що після переїдання цей чоловік ставав агресивним, емоційно нестримним, запальним і швидким до конфлікту. Крім духа переїдання його опанував ще дух агресії, який порушував психічний стан.
    Однак, в емоціях чоловік не контролював своїх слів, тому постійно зневажав співрозмовників, звинувачуючи їх в своїй нестриманості. Виявляється, що є ще один учасник - дух егоїзму, який підступно руйнував моральний стан людини.
    Отож, звільнившись від переїдання, чоловік став більш спокійним, стриманим, розсудливим а найголовніше більш вільним.
    Скільки подій щодня переживає одна людина? Що ж відбувається в її думках, уяві, як часто змінюються відчуття, емоції, скільки слів виходить з одних уст і чи кожне з них важливе, скільки вчинків робить протягом дня одна людина і яка з них користь???
    Як багато може бути зайвого!!
    Це той тягар, який обмежує свободу; тягар, який без згоди і участі самої людини ніхто не зможе насильно покласти, бо це тягар серця!
    Найбільша цінність людини - її "серце", влада над яким визначається її згодою на служіння Богові чи злим духам. 
    Ісус казав: "Я - Світло для світу". Хто часто взиває до Ісуса, той наближається до Божественного світла, яке освітлює темряву людського серця і поступово спалює її. Так серце стає чистіше, а отже, більш свобідне.
    Ісус навчає "Коли взявся за плуг, не оглядайся назад". Неможливо отримати найкращий результат, не виконавши справу до кінця. Зближення з Богом - це вже відповідь людини, бо Він перший робить крок назустріч. Прагнення Бога - це здатність розпізнавати потребу свого серця, а точніше - потребу власного буття. Прагнення Бога - це шлях до повної свободи, до чистоти, до святості.
    Ісус також навчає: "Хто шукає - той знаходить". Пошук свободи у Бозі ніколи не буде даремно втраченим часом. Це новий щоденний досвід впевненості у правильно обраному напрямку, це поступове звільнення від власних страхів і навіювань, це відчуття легкості, при якому спокусник діє, але не має впливу, це поступове звільнення від букви закону, бо закорінюється закон любові, це остаточно, - зустріч з відвічною Любов'ю, яка передбачає Твою і мою свободу.
     Поза Богом не існує свободи. 
    Дорогі браття і сестри!
    У вимірі часу нашого життя один день є коротким, але надзвичайно важливим. Він є видимим даром і запрошенням від Всевишнього безупинно звільнятися з рабства гріха та свавільних пристрастей і здобувати свободу дітей Божих, яким належить Його безпочаткове та нескінченне Царство. Хто розуміє, хай оцінить.
    Лише у Бозі все єство людини - дух, душа і тіло перебуває в мирі!
    Амінь.
    13.12.2020 р.Б.





    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    XXVI Неділя по Зісланні Святого Духа

    ЧОМУ НАШІ МОЛИТВИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ НЕ ПОЧУТИМИ?

    5 ПРОСТИХ БІБЛІЙНИХ СПОСОБІВ ВІДНАЙТИ ВНУТРІШНІЙ СПОКІЙ

    Радість і покликання

    Як відрізнити смертний гріх від повсякденного?

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні