• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Зачаття Пречистої Діви Марії святою Анною

    Зачаття Пречистої Діви Марії святою Анною

    "Коли Бог хоче, то змінюється і лад природи"

    Дорогі браття і сестри!
    У день празника Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною зосередимо нашу увагу на двох висловах: Боже Провидіння та Божий допуст.
    Що ж таке Боже Провидіння?
    Боже Провидіння - це сповнення Божого Задуму в конкретному місці та часі за активної участі людини, вибір якої співпадає з волею Бога. Боже Провидіння вказує на співпрацю людини з Богом, на її згоду прийняти чи виконати Його волю. Божий задум не завжди відповідає бажанням і сподіванням людини, але його реалізація завжди буде найкращим добром для неї. Адже сам Бог є незмінним найвищим Добром. Тому всі Його прагнення спрямовані на добро людини, покликаної до життя у правді та чистоті. Боже Провидіння запевняє в тому, що саме людина є домоуправителем у світі. Адже лише її Господь постійно запрошує до участі в реалізації Його планів. Божий задум щодо окремої особи завжди має універсальний характер, оскільки людина є суспільною одиницею. Її життя і діяльність під проводом Святого Духа впливають на позитивні зміни в суспільному житті на різних рівнях: соціальному, правовому, моральному, культурному, інколи навіть і політичному. Прагнення розуміти Божу волю по відношенню до себе в конкретних ситуаціях є фундаментальною ознакою життя у Святому Дусі. Людина свідомо шукає і обирає те, що Бог бажає. Причому, без жодного страху, бо цей вибір оснований на довірі до Бога. Для реалізації Божого плану потрібно прийняти Його волю, а це не завжди легко, оскільки людині невідомо, що саме і з якою метою Господь хоче зробити.
    Прикладом є історія старозавітнього пророка Йони чи покликання учнів Ісусом Христом. Божий задум завжди матиме в собі елемент таємниці, оскільки Господь існує понад часом, а Своєю мудрістю сягає "вище неба". Він готує плани і найдосконаліше знає кого, коли і до якого з них запросити. Тому й написано, що Божі думки незбагненні для людського розуму. Головною метою людини має бути прагнення Бога, а в Ньому досягнення святості як стану безгрішності.
    Подружжя Йоакима і Анни назване у Святому Переданні праведним. Вони взаємно доповнювали один одного не лише знанням і вмінням, а й дарами Святого Духа. Недосягнена подружня мета через неплідність Анни в очах людей була ганьбою, а в Божому задумі приготуванням до співучасті у творенні "нового неба і нової землі" завдяки зачаттю майбутньої Матері Божого Сина. Історія цього подружжя є прикладом як понад усе потрібно шукати Бога і прагнути Його святості. Лише в такій динаміці свого життя людина здатна приймати складні виклики і робити правильний вибір. А той вибір є правильний, який співпадає з волею Бога і це називається Боже Провидіння. Що ж таке Божий допуст?
    Божий допуст - це подія чи сукупність подій, участь в яких приймає людина чи група людей, вибір яких суперечить волі Бога. Мабуть найближчим для нас досвідом є війна в країні. Бог не зацікавлений ані в її початку, ані в її продовженні, оскільки війна є носієм зла. Але початок їй дала людина, наділена розумом і свобідною волею. 
    Якщо в Божому Провидінні ініціатива походить від Бога і завжди для добра людей, то в Божому допусті ініціатива походить від людини задля власних інтересів ціною кривди інших людей. Вбивство новонароджених хлопчиків у Вифлеємі за наказом Ірода з метою позбутися нового царя в Ізраїлі -Ісуса, - є злочином, першою жертвою якого став Господь, а відтак діти та їхні батьки. Будь-який злочин проти людини, а тим більше посягання на людське життя, є, насамперед, злочином проти Творця, який дає життя всьому, що існує. Він став заручником незмінної любові, яка передбачає вільний вибір кожній людині чи то на добро, чи на зло. Жорстокість, вбивства, насильство та інші злочини є результатом відступництва від Бога, слово Якого перестало бути авторитетом і дороговказом. Від злочинів окремих людей інколи терплять не лише їхні нащадки, а й цілі народи. Цей маховик буде розкручуватися доти, поки не почнеться масове розкаяння. Подібних прикладів в ібіблійній історії достатньо. Тому краще не спокушати долю, а вчитися на чужих помилках.
     Кожне покоління творить історію не лише своєї сучасності, а й майбутнього. Історія твориться на подіях, які отримують моральну оцінку і, таким чином, стають благословенною перспективою розвитку, або тягарем бід і дорогих втрат для майбутніх поколінь. У Біблії написано: "Пам'ять про праведника триватиме вічно, а безбожного ніхто й не згадає". "Бо про путь праведників Господь дбає, а путь безбожників пропаде"(Пс.1,6).
    22.12.2020р.Б.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    XXVIII Неділя по Зісланні Святого Духа

    XXVI Неділя по Зісланні Святого Духа

    Для зерна Слова Божого немає непридатної землі

    Різдвяне послання Преосвященного Владики Тараса Сеньківа

    Звернення Преосвященного Владики Тараса Сеньківа до духовенства, чернецтва та мирян Стрийської єпархії

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні