• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Верховних апостолів Петра і Павла

    Верховних апостолів Петра і Павла

    "Непохитних і богонатхненних проповідників, найвищих учнів твоїх прийняв ти, Господи, в насолоду дібр твоїх і в упокій, бо їхні страждання і смерть прийняв ти понад усякі пожертви, єдиний Серцевідче" (кондак свята)


    Дорогі браття і сестри!
    Сьогодні Церква урочисто святкує празник на честь верховних апостолів Петра і Павла. У цьому святкуванні ми молитовно єднаємося з ними, засвідчуючи, що наш Бог - Бог не мертвих, а живих. Святі у небі, люди на землі та душі в чистилищі разом становлять одну Церкву, яка за словами апостола Павла, є Нареченою Христа Ісуса і покликана в своєму існуванні до життя з Богом і в Бозі.
    Учні Ісуса, названі апостолами, були призначені для того, щоб  проголошувати Євангелію Царства, характерними ознаками якого є не казкові краєвиди, родючі землі, забезпечення на всі смаки до кінця життя, а "мир, праведність і радість у Святому Дусі". Найважливішою метою апостолів було донести людям правду про вічне життя людини, подароване Ісусом у Його смерті та воскресінні. Тому стати учасником цього життя можна не інакше, як завдяки вірі і Хрещенню в ім'я Триєдиного Бога, а відтак, жити, як личить дітям Божим. Апостол Петро писав саме так: "Як слухняні діти, не потураючи колишнім вашим похотям, як то було за вашого незнання, але як той, хто вас покликав − святий, так само й ви самі усім вашим життям станьте святі, написано бо: «Ви будете святі, бо я святий». І коли Отцем звете того, хто без уваги на особу буде судити кожного за його вчинками, то поводьтеся з острахом за час вашого вигнання і знайте, що не тлінним золотом чи сріблом ви були вибавлені від вашого життя суєтного, яке ви прийняли від батьків ваших, а дорогоцінною кров'ю Христа, непорочного і чистого ягняти, передбаченого перед заснуванням світу і об'явленого, ради вас, останніми часами. Ви через нього віруєте в Бога, який воскресив його з мертвих і прославив, щоб ваша віра і надія була на Бога"(ІПт.1,14-21). Апостоли у своїх навчаннях не закликали людей відмовитися від фізичних потреб, не дбати про сім'ю, здоров'я, безпеку і навіть, достаток. Жити по новому - означає змінити спосіб мислення, сприйняття, ставлення до ближніх і світу в цілому, щоб бути носіями миру, який будує, а не руйнує: "Залишивши, отже, всяку злобу й усякий підступ, лицемірство, заздрість і всілякі обмови, бажайте, неначе новонароджені дитятка, молока чистого, духовного, щоб ним рости вам на спасіння, якщо ви скуштували, який добрий Господь"(ІПт.2,1-3). Заклик апостолів жити правдою заради вічної радості в Бозі спонукав багатьох людей змінити своє життя, що стало причиною руйнування і виявлення різних схем несправедливості по відношенню до народу та викликало обурення і бажання пімсти у влади. Тому першими, хто страждав за проголошення і захист правди, були апостоли. Зокрема, апостол Павло пише про себе так: "Від юдеїв я прийняв п'ять раз по сорок без одного ударів, тричі киями мене бито, раз каменовано, тричі корабель зо мною розбивався; день і ніч провів я у безодні; у подорожах часто, у небезпеках на ріках, небезпеках від розбійників, у небезпеках від земляків, у небезпеках від поган, у небезпеках у місті, у небезпеках у пустині, у небезпеках на морі, у небезпеках від братів фальшивих; у праці та в труді, в недосипанні часто, у голоді та спразі, часто в постах, у холоді й наготі! Крім того всього, моє щоденне піклування – журба про всі Церкви!"(ІІКор.11,24-28). Однак, апостоли пам'ятали слова Ісуса, що учень не більший від свого вчителя, ані слуга від свого пана. І хоч страждання були невід'ємною частиною їхньої долі, вони виносили з нього неабияку користь. Апостол Петро писав: " Бо то благодать, коли хтось свідомо, заради Бога, терпить злидні, страждаючи несправедливо. Яка бо похвала страждати, коли вас б'ють за те, що ви завинили? Але коли ви, робивши добро, за те страждаєте і переносите страждання терпеливо - це благодать у Бога.
    Власне, на це ви покликані, бо й Христос страждав за вас також, лишивши вам приклад, щоб ви йшли його слідами; той, хто не вчинив гріха, і підступу в його устах не знайшлося, хто був злословлений, але сам, навпаки, не злословив, хто страждав, та не погрожував, а здався на того, який судить справедливо; він сам у своїм тілі виніс наші гріхи на дерево, щоб ми, вмерли для гріхів, жили для справедливості, - ми, що його синяками зцілились"(ІПт.2,19-24). У стражданнях за правду християнин уподібнюється до Ісуса. Але ж, яка з цього радість? І дійсно, найчастіше радість є результатом успіху, зцілення з хвороби, придбання нових речей,  того, що породжує емоційний чи фізичний комфорт і задоволення. Страждаючи за правду людина бере участь у стражданнях Бога, який перший терпить від людської несправедливості. Однак, страждаюча людина перебуває в єдності з Тим, Хто, хоч і страждає, але завжди є Любов'ю, Тим, Хто її постійно і незмінно любить. Зв'язок любові між Богом та людиною є причиною її радості.
    Апостол Петро навчає, що міра радості тісно пов'язана з мірою страждань. Зокрема написано так: "Але, тією мірою, якою берете участь у Христових муках, радійте, щоб і в славному його з'явленні раділи та веселились. Щасливі ви, як вас ганьблять за Христове ім'я, бо Дух слави і Божий на вас спочиває!"(ІПт.4,13-14).
    Дорогі браття і сестри!
    Сьогодні Церква не лише урочисто оспівує велич служіння верховних апостолів Петра і Павла. Пропонуючи тексти їхніх послань, Вона запрошує нас слухати їх як своїх наставників, які промовляють до нас не з амвону в храмі, а з високого неба, споглядаючи Бога і втішаючись радістю вічної єдності з Ним: "І тому, саме, докладіть усі ваші старання і зрощуйте у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, у пізнанні - стриманість, у стриманості терпеливість, у терпеливості побожність, у побожності братолюбство, в братолюбстві загальну любов. Таким бо чином широко буде вам відкритий вхід у вічне Царство Господа нашого і Спаса Ісуса Христа"(ІІПт.1,5-7;11). Амінь.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Зіслання Святого Духа

    Неділя отців І Вселенського собору

    Собор Івана Хрестителя

    АПОСТОЛИ ПЕТРО І ПАВЛО. ОДИН ВІДРІКСЯ ВІД ІСУСА, ДРУГИЙ — НЕ ЗНАВ ЙОГО ЗА ЖИТТЯ

    Празник святих апостолів Петра і Павла

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні