• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Неділя отців І Вселенського собору

    Неділя отців І Вселенського собору

    "В той час Ісус, підвівши очі до неба, сказав:
    - Отче, прийшла година. Прослав свого Сина, щоб Син твій тебе прославив, згідно з владою, яку ти дав йому над усяким тілом: дати життя вічне тим, яких ти дав йому. Це – вічне життя, щоб пізнали тебе, єдиного істинного Бога, та Ісуса Христа, якого послав єси" (Ів.17,1-3)


    Слава Ісусу Христу!
    Дорогі браття і сестри!
    У неділю перед Зіслання Святого Духа Церква вшановує отців, які брали участь у І Вселенському Соборі, що відбувся 325 року в місті Нікеї. Проведення Собору було відповіддю Церкви на перший і тривожний виклик у Її житті, коли свящннослужитель Арій почав публічно заперечувати фундаментальну правду християнської віри - Божество Ісуса Христа. Не маючи бажання переосмислити свої хибні переконання Арій публічно був відлучений від Церкви, а його навчання проголошено єрессю. Основуючись на Євангелії, вченню апостолів та традиції Церкви, отці Собору підтвердили існування в Ісусі Христі двох природ:  Божої та людської, повторюючи слова апостола Павла: "У ньому водночас із людською природою існує вся повнота Божества"(Гал.5,20).
    Сам факт виникнення єресі вказує на те, що Церква - це живий організм, спільнота людей, об'єднаних вірою в Триєдиного Бога. Оскільки людина ніколи не може бути абсолютно досконалою, то їй властиво помилятися. Помилковість є виявом інтелектуальної та духовної незрілості у вірі. Найбільш поширеною причиною є недбальство у пізнанні правд християнської віри. Хоча ще однією причиною є надмірне філосовствування, під час якого людина покладається на здатність свого розуму більше, ніж довіряє досвіду церковних авторитетів попередніх поколінь. Так з'являється гординя, яка перешкоджає розумові пізнавати обєктивну правду, створюючи в ньому замішання і хаос. У питанні особи Ісуса Христа на предмет Його Божества апостол Іван писав так: "Любі, не кожному духові вірте, а випробовуйте духів, чи вони від Бога, - багато бо лжепророків прийшло на світ. З цього пізнавайте Божий дух: кожен дух, який визнає, що Ісус Христос прийшов у тілі, той від Бога. А кожен дух, що не визнає Ісуса, той не від Бога, а від антихриста, про якого ви чували, що він прийде, та й тепер уже у світі"(ІІв.4,1-3).
    Для того, щоб правильно розуміти прийняті на віру постулати Церкви про Бога, людина потребує постійного особистого молитовного досвіду. Завдяки молитві їй відкривається таємниця того, чого не бачить, але в що вірить. Маючи простір для впливу, Дух Святий просвічує людину і вкладає в її розум чисте знання.
    Цей Дух не лише просвічує, а й дає життя. Хто входить у спільність із Богом через віру і визнання, той народжується до життя у Бозі. Апостол Іван писав про це так: "Кожен, хто вірує, що Ісус є Христос, той народився від Бога. Бо все, що народжується від Бога, перемагає світ. І оце перемога, яка перемогла світ, віра ваша"(ІІв.5,1а;4). І далі: "І ось це свідоцтво: Бог дав нам життя вічне, і це життя - у Його Сині. Хто має Сина, той життя має; хто ж Сина Божого не має, той життя не має. Я вам писав про це, щоб ви знали, що маєте життя вічне, - ви, що віруєте в ім'я Сина Божого"(ІІв.5,11-13).
    Завдяки власному досвіду апостоли розуміли глибину стосунків, до яких Бог запрошує людину як батько, який народжує її до життя і плекає це життя. Через Свого Сина Господь довірив це завдання його учням, - апостолам та їх послідовникам, названим згодом єпископами. Тому, як духовний батько і наставник, апостол Павло звертається до деяких із них: "Вважайте на самих себе і на все стадо, над яким Дух Святий поставив вас єпископами, щоб пасли Церкву Божу, яку він придбав своєю кров'ю. Я знаю, що по моїм відході ввійдуть між вас вовки хижі, які не щадитимуть стада. Та й з-між вас самих повстануть люди, що говоритимуть погубні речі, щоб потягнути за собою учнів.Тому чувайте, пам'ятайте, що я три роки, ніч і день, не переставав кожного з вас зі сльозами наводити на розум. А тепер передаю вас Богові і слову його благодаті, що може збудувати й дати вам насліддя між усіма освяченими"(Дії 20,28-32).
    Духовне батьківство вимагає відповідального ставлення до свого покликання, суть якого полягає не лише в тому, щоб через слово проповіді та Божій благодаті народити до життя вічного, а й в тому, щоб бути постійним, інколи непомітним, але дбайливим провідником на життєвій дорозі своїх духовних дітей. Прикладом цього є молитва Ісуса в Гетсиманському саді: "Я молюся за них, не за світ молюся, а за тих, яких ти дав мені, бо вони твої. І все моє – твоє, і твоє – моє, і я прославився в них. Я більше не у світі, але вони у світі, і я йду до тебе. Отче святий, ради імени твого бережи їх, тих, яких ти дав мені, щоб вони були одно, як і ми. Коли я був з ними у світі, я беріг їх у твоє ім'я; я стеріг тих, яких ти дав мені, і ніхто з них не пропав, крім сина погибелі, щоб збулося Писання"(Ів.17,9-12).
    Те саме потрібно говорити і про фізичне батьківство. Адже першими вчителями, які знайомлять дитину з Богом своїм прикладом і словом, є батьки. Подарувавши їм здатність стати співтворцями нового життя, Господь покладає на батьків надію, що діти будуть виховані для вічного життя, до якого покликані та будуть радіти ним разом із своїми батьками. Це перше завдання, яке випливає з природи батьківства, оскільки діти є Божим даром і Божою власністю.
    Дорогі в Христі!
    Кожне покоління переживає важкі часи, що є доказом постійної активної присутності невидимого ворога людини, яка під його агресивним впливом нерідко потрапляє в пастку і стає носієм зла, яке руйнує її та стосунки з ближніми. Це образ слабких людей. У Біблії написано: "Перемагайте зло добром". Шукаймо це добро в собі, відкриваймо його в Бозі, пізнаваймо в ближніх. Хай наші серця багатіють тим, що добре. У цьому наша сила і наша щоденна перемога. Амінь.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Світлий Вівторок

    Неділя по Богоявленні

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    Неділя перед Різдвом

    Обрізання Господа нашого Ісуса Христа

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні