• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Світлий Вівторок

    Світлий Вівторок

    Христос Воскрес!
    Дорогі браття і сестри!
    Сьогоднішній євангельський уривок допомагає нам зрозуміти важливість віри як акту і як дії, яка відбувається постійно в самій людині по відношенню до Бога. Нам відомо, що джерело походження людини є у Бозі. Для того, щоб зрозуміти свою сутність і призначення, вона потребує просвічення, оскільки є розумною істотою. У Святому Письмі написано, що Бог є Світло. Зокрема Ісус, навчаючи людей, відверто говорив: "Я - СвІтло для світу". Для того, щоб віра людини не лише як акт, але як дія могла розвиватися, бути постійно вираженою, потрібно зусиль людини. Звичайно, людина може жити, не вкладаючи особистих зусиль у розвиток віри в Бога, і кожен її вибір матиме відповідний наслідок. Зв'язок між причиною і наслідком ми найкраще розуміємо в повсякденному житті. Часто запитуємо себе: чому та чи інша подія відбулася в нашому житті? Чому щось сталося не так, як ми планували? Намагаємося відповісти на це, шукаючи причини. І це правильно, це логічно.
    Рівень віри кожної людини відрізняється між собою. Інколи чимало сучасних християн подібні до двох учнів, які слухали Ісуса, часто бачили Його чудеса, дивувалися Його надприродним властивостям. Однак, коли стаються важкі події, де людина усвідомлює своє безсилля, неспроможність вирішити все самій чи за допомогою інших людей, у неї опускаються руки і виникає стан, який називається розчарування. Учні, що йшли з Єрусалиму до Емаусу, розчарувалися. Причиною було те, що вони не повірили до кінця словам Ісуса, сказаним перед смертю. Коли Ісус пристав дорогою до них, вони Його не пізнали. Ми можемо дивуватися: як, чому? Невже щось суттєво змінилося у зовнішньому вигляді Ісуса, що вони дивилися, бачили, чули і не пізнали? Коли вони розповідали Йому зі смутком все, що сталося з Ісусом Назарянином, виражали таким чином слабку віру. Вони, як і багато інших учнів Ісуса Христа, мали помилкове розуміння післанництва Месії. Для них це Божий Помазанник, котрий прийде у світ і визволить Ізраїль з неволі, даруючи їм повноту життя, спасіння. У їхньому розумінні це ототожнювалося із свободою від зовнішніх загарбників і отриманням повноти влади у світі. Та захоплені Ісусом, який воскрешав померлих, помножував хліби, оздоровляв від роду калік, побачили, що Він помер і розчарувалися.
    Сьогоднішній євангельський уривок пояснює також важливість Біблії, щоб ми, послідовники Христа, не були названі Богом "нерозумні та заскорузлі серцем", які неспроможні розпізнати і поєднати старозавітні писання, як вони сповнюються на Ісусі. Завдяки їм можна не сумніватися і не розчаровуватися в Ньому, а радше навпаки, бути повні сили і радості від того, що Божий задум сповнився. Все, що Господь задумав для людини через Свого Сина, здійснив: "Завершилося!"
    "О нерозумні та повільні серцем, щоб повірити!"
    Як важливо людині, кота з лона матері своєї зв'язана з Богом нерозривним зв'язком, розвивати свою віру. Як? Святе Письмо відповідає: "Віра від слухання, а слухання через проповідь". В умовах сучасного розвитку всі маємо доступ до Святого Писання. Як часто ця книга відкривається християнином, щоб почути слово Боже, яким Він хоче навчити не моралізуючи, а просвічуючи розум для постійного пізнання правди, яка визволяє людину не стільки від зовнішньої неволі, скільки від темряви незнання, нерозуміння сутності людської особи та її  призначення? Саме через це часто можна спостерігати чимало язичницьких практик, які абсолютно суперечать змісту християнської віри, або навіть якщо цього й немає, то в людських серцях багато сумнівів і розчарувань. У трагічних подіях, де молоді люди втрачають життя, батьки часто нарікають на Бога, замість того, щоб шукати причини: чому так сталося, які були обставини, передумови. Важливіше запитати себе: чи я як батько, або мати, все зробив для того, щоб застерегти свою дитину, хоча добре розуміємо, що від усього застерегти неможливо. Замість того, щоб об'єктивно оцінити свій вклад, людина намагається зняти з себе відповідальність.
    Щоб дійти до правильного розуміння, їй потрібно світла: не стільки того денного, яке дарує нам Бог через сонце, але світла Святого Духа, світла Христового, яке просвічує розум і завдяки якому можна заглянути у своє серце та розпізнати його справжній стан. У події сьогоднішнього євангелія Ісус ставить перед собою завдання допомогти учням. Він іде разом з ними, слухає їхній біль, смуток, жаль, відчай, дає можливість сказати все до кінця. Опісля Він говорить, що так повинно було статися. "Чи Христос вам про це не говорив?" Говорив, наперед об'явив, щоб вони були до цього готові і не розчарувалися, оскільки таким є задум Бога задля добра і спасіння людства. Та коли настав момент іти їм іншою дорогою, Христос удав, що Він простує далі. Тоді учні запрошують: "Зостанься з нами, бо вже вечоріє". Ісус не відмовився. Ще на початку Він пристав дорогою до них не для того, щоб "іти далі", а для того, щоб звернути разом з ними, сісти з ними до вечері, взяти хліб, його поблагословити і розламати (так як Він зробив це на Тайній Вечері), щоб цим видимим знаком об'явити їм Ким Він є: це не просто подорожній, це Той, якого розп'яли, Він помер і був похований, але силою свого Божества переміг владу смерті. Він є джерелом, носієм і повнотою життя, над яким ані смерть, ані будь що інше не має ні сили, ні влади. І завдяки тому Ісус раптом зник. Коли побачили учні, що Він зробив, "відкрилися їм очі і вони почали один одного питати: чи не горіло наше серце в грудях, коли він промовляв до нас у дорозі та вияснював нам писання?"
    Що відбувається з людиною, коли Бог дає себе відчути, пізнати? Вона сповнена невимовної сили, яку пояснити неможливо, не вистачає слів. Часто так стається, що людина цей момент не помічає, але через якийсь час, пригадуючи, немов би відновлює ці почуття. Що відбулося з учнями, які побачили як Христос розламав хліб? Відкрилися їм очі. На розумовому рівні вони пізнали хто був той чоловік - це Ісус, їхній Учитель, Господь. Він таки живий, Він воскрес. Що зробили учні після цього?  Вони повернулися до Єрусалиму, щоб сповістити одинадцятьох, що Ісус їм явився.
    У події Воскресіння Ісуса Христа Господь об'являє важливу правду віри, яку ми будемо для себе постійно відкривати настільки, наскільки будемо в цьому зацікавлені через слухання і читання Божого Слова, яке дає світло розуміння віри. Це все доповнюється у молитві, щоб ми, подібно як ті учні, відчули як горить і палає наше серце від зустрічі з живим Богом. Тому подія Воскресіння Ісуса є актуальною щоденно в житті кожної людини, зокрема християнина.
    Коли ми стаємо до молитви і після неї усвідомлюємо, що немає в нас кращого розуміння тих чи інших наболілих питань і ми не можемо на них відповісти, це є видимий знак, що недобре молилися, або знак ще більше молитися, робити це ревніше, відповідальніше, уважніше. Тоді настане присвічення і віра, задекларована у словах, матиме вираження у розумінні життя, різних обставин, подій.
    Звернімо увагу, коли Ісус готував своїх учнів до своєї смерті, Він говорив їм відверто, що Син Чоловічий буде страждати, Його уб'ють, але ви не бійтеся, хай не тривожиться ваше серце, я не залишу вас сиротами. Наскільки глибокі за змістом і відповідальні слова. Ісус очікував зворотньої відповіді, щоб учні не сумнівалися і повірили Йому до кінця. Але нажаль, виявилася їхня слабкість. Коли Ісус висів на хресті, усі повтікали зі страху, щоб щось подібного не сталося з ними. І це потрібно було їм пережити. А коли Христос Воскрес, вони почали пригадувати все, що Він говорив, і побачивши Його, вони повірили, що Він справді Син Божий.
    Ми також маємо свій життєвий шлях, шлях назустріч Богові, прокладений щораз новим досвідом нашої віри. Важливо пам'ятати, що будемо збагачуватися ним в міру вкладених зусиль. Тож, хай не тривожиться наше серце, не біймося навіть смерті. Хай віра у Воскреслого Христа сповняє нас надприродною Божественною силою, котра просвічує наш розум, немов би відкриваючи перед нами ціле небо, якого ми торкаємося вже тут і тепер і якого очікуємо ц всій повноті у вічності. Амінь.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Томина неділя

    Світлий Понеділок

    Друга неділя Великого Посту

    Неділя Закхея

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні