• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Неділя по Богоявленні

    Неділя по Богоявленні

    "Народ, який сидів у темноті, побачив велике світло; тим, що сиділи в країні й тіні смерти,зійшло світло"(Мт.4,16)

    Дорогі браття і сестри!
    На сторінках Біблії в різних книгах як Старого, так і Нового Завіту автори використовують терміни "світло"і "темрява" застосовуючи їх для пояснення двох протилежних станів, в яких може перебувати людина. Якщо говорити про просторовий вимір, то як правило людина почувається більш комфортно і впевнено там, де є світло, ніж в темряві. Завдяки світлу краще пізнається видимий світ. Світло є запорукою безпеки людини, зокрема в нічну пору доби. Світло більш позитивно впливає на настрій людини.
    У Біблії зі світлом пов'язується Божа присутність. Господь через видимі знаки не лише присутній, Він супроводжує людину чи народ дорогою правди, гарантуючи безпеку і життя, які потрібно розуміти не лише на фізичному рівні, а й на духовному як захист від гріхопадінь та розвиток життя у Бозі, життя вічного. Натомість, темрява асоціюється з браком правдивого знання, духовною сліпотою, нечистотою душі, світом, в якому панують злі духи.
    Євангелист Матей часто посилається на старозавітні пророцтва. Адже його Євангеліє адресоване євреям, які мали б зрозуміти, що ті пророцтва сповнюються на Ісусі Христі, це про Нього написано.
    "Народ, який сидів у темноті" - так автор характеризує моральний стан народу: він свідомо ігнорує Божий закон, чинить беззаконня, не розрізняючи,  що добро, а що зло, бо засліплений тілесними похотями. І ось із народу і для народу з'являється світло - Божий Син, Божа мудрість, Спаситель. Він йде в народ об'явити правду словом, яке дає людям чисте знання. Він є "велике світло", що проникає навіть у підземні глибини, має в собі все знання, яке властиве лише Богові. Його знання обіймає Вселенну від найменших елементів до всіх планет земної кулі, весь видимий і невидимий світ, бо "все, що постало, не постало без нього".
    "Світло зійшло" до своїх, які "сиділи в тіні смерті", умертвлені гріхами. Зійшло не для того, щоб покарати і знищити, а щоб просвітити і дати світло життя. Світло життя залежить не від місця проживання, яке захоплює неповторною красою природи, також не від комфортних умов і забезпечення, навіть не від здоров'я, яке є мінливе. Світло життя залежить, в першу чергу, від дієвості реальних стосунків з Богом. Це Він, і тільки Він даром прощення відновлює в душі красу божественного світу благодаттю Святого Духа "для вдосконалення святих на діло служби, на будування тіла Христа, поки ми всі не дійдемо до єдности у вірі й до повного пізнання Божого Сина і не станемо дорослим мужем, у міру повного зросту, повноти Христа"(Єф.4,12-13). Хто ходить у світлі, той пізнає, що Він істинно Син Божий і ніякої неправди в Ньому немає. Якщо світ маніпулює людиною, втягуючи її в темряву незнання, фальшу, лицемірства, то Син Божий силою Святого Духа наводить людей на всяку правду, "щоб усі почитали Сина так, як почитають Отця". Бо ж про Сина написано: "Престол твій, Боже, віковічний, і берло правоти - берло твого царства. Ти полюбив справедливість і зненавидів беззаконня, тому помазав тебе, Боже, Бог єлеєм радости понад твоїх співучасників"(Євр.1,8-9).
    Ісус як "Світло для світу" є, водночас, і життям для світу. Тому й зійшов у світ, щоб дати своє життя, а кожен, хто увірує, щоб мав це життя вповні, бо то життя вічне. Віддавши, Він не втратив, оскільки незмінний Бог, зате придбав нас для себе як "вибраний люд, царське священство, народ святий".
    Йому слава й подяка навіки.

    Амінь.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    XXVIII Неділя по Зісланні Святого Духа

    «Темну ніч тривоги людства народження Спасителя перетворює на надію», – Блаженніший Святослав у Різдвяному привітанні

    Різдвяне послання духовенству, монашеству та мирянам Стрийської єпархії УГКЦ

    Ісус дарує нам світло і любов

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні