• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Празник Трьох Святителів

    Празник Трьох Святителів

    "Хто, отже, порушить одну з оцих найменших заповідей і навчить інших так робити, той буде найменшим у царстві небеснім. А хто виконає їх і навчить, той буде великим у царстві небеснім" (Мт.5,19)


    Дорогі браття і сестри!
    Людство пам'ятає винахідників електричної енергії, радіо, телебачення, перших космонавтів, авторів нових наукових відкриттів, володарів світових рекордів з різних видів спорту та багато інших людей, які зробили особистий внесок у цивілізаційний розвиток. Їхня праця, якій дехто присвятив більшу половину свого життя,  надзвичайно важлива. Особливої уваги заслуговують і ті, хто потрудився на духовній ниві.
    Сьогодні Церква урочисто вшановує трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. В основу цього свята лягла наступна історія. 
    За імператора Олексія Комнина (1081-1118) почався в Царгороді спір, котрий з трьох великих єрархів більший. І тоді всі троє явилися єпископові Евхаїди Йоанові, чоловікові освіченому і великої святості, і сказали йому так: "Всі ми у Бога маємо однакову славу і немає між нами суперечок з цього приводу. За життя ми писали про те, що було корисне для спасіння вірних, а писали так, як нам казав Святий Дух; навчали того, чого самі навчилися. Нема між нами першого і другого, нехай же і люди нас не розділяють, бо ми за життя любили мир і згоду й любимо її і тепер. А щоб показати, що ми є одне у Бога, признач празничну службу для нас в один день, а ми постараємося, щоб усі, вшановуючи нашу пам’ять, отримали поміч для спасіння, можемо це зробити, бо маємо ласку в Бога!” І тоді, після цього об’явлення, свята Церква визначила день 30 січня (12 лютого) на вшанування пам’яті і почитання великих трьох святителів.
    Постійним знаряддям їхньої праці було слово. Однак, це не слово, яке лише розширює знання. Те слово живе, бо навчилися не від людини, а від Бога. Він своїм словом просвітив їхні уми і збудував храми у їхніх серцях, які стали житлом Бога. Цього кожен з них понад усе бажав, для того жив і трудився, викорінюючи з себе "стару людину", обтяжену пристрастями, бо добре пам'ятали, що криниця з одного джерела не може бити водою солодкою і гіркою (Пор. Як.3,11).
     Слово Боже, прийняте серцем, має властивість пускати коріння, і щораз глибше, стаючи "джерелом живої води, яка струмує в життя вічне"(Ів.4,14). Так пізнається Споконвічне Слово, Єдинородний Син, "Відблиск слави Отця"(Євр.1,3), який промовляє Духом Своїм: "Ідіть і навчайте"(Мт.28,19). Отож, перш, ніж стати учителем слова, потрібно пережити досвід учня. Троє святителів, яких сьогодні згадуємо, робили це досить успішно протягом усього життя, бо пам'ятали, чиїми є слугами. Адже, учитель Божого слова є устами Святого Духа, котрий звертається до людей, щоб їх просвітити та освятити. Хто, як не вчитель має добре випробувати себе якого він духа (Пор.ІІв.4,1). Василій Великий, Григорій Богослов та Іван Золотоустий пам'ятали слова Святого Писання: про те, що не потрібно спішити стати вчителем, а найперше бути слухачем і виконавцем Закону. Тому неодноразово відмовлялися приймати Таїнство Священства. Однак, ведені Святим Духом, прийняли це як Божу волю, в якій знаходиться Його план порятунку багатьох душ від вічного нещастя. Це свідчить про те, що до служіння Господеві вони приступали зі страхом Божим. Саме страх Божий є підґрунтям, на якому слово Боже сприймається як святе, гідне пошани і довіри. Тому слово Господнє завжди було в основі нових намірів і починань святих отців. Так Василій Великий уклав правила для монахів спільнонтного життя, Григорій Богослов став автором твору про Пресвяту Трійцю, Іван Золотоустий не опускав нагод для проповіді, ревно піклуючись про спасіння людських душ. І це не дивно. Адже, Боже слово живе і діяльне. Розвиваючись у людині, воно спонукає її до співучасті у появі нового і доброго. Словом Божим змінюється людина, а через неї природа і світ на краще. Словом Божим пізнається запах вічності та відкривається образ неба у серці - сокрушеному та смиренному.
    Носії Божого Слова, троє святителів, так оспівуються Церквою: "Радуйся, святительська Трійце: Григорію Богослове, мудрий Василію й Іване Золотоустий! Ви – сонця земної поверхні, промені й світила трисонячного сяйва, прозріння замрячених, найкращі боговонні райські квіти, таблиці богонаписані Духа, груди, що дають молоко спасіння, окраса мудрості! Умолюйте Христа, щоб подав душам нашим велику милість".
    Дорогі браття і сестри!
    Унікальність Церкви полягає в тому, що Вона існує в двох вимірах: видимому і невидимому - Церква вірних, що живуть у світі, Церква душ, що проходять етапи очищення і Церква святих, що насолоджуються спогляданням слави Бога. Спільна єдність, виражена активною молитовною солідарністю взаємної допомоги, спрямована для досягнення найвищої мети - спасіння душ. "Тому і ми маючи навколо себе таку велику хмару свідків, відкиньмо всякий тягар і гріх, що так легко обмотує, і біжімо витривало до змагання, що призначене нам, вдивляючись пильно в Ісуса, засновника й завершителя віри, який замість радості, що перед ним була, витерпів хрест, на сором не звертаючи уваги, і який возсів праворуч Божого престолу. З усіма дбайте про мир та про святість, без якої ніхто Господа не побачить. Пам'ятайте про наставників ваших, які звіщали вам слово Боже, і, дивлячись уважно на кінець їхнього життя, наслідуйте їхню віру. Ісус Христос учора й сьогодні - той самий навіки"(Євр.12,1-2;14. 13,7-8).


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    XXXI Неділя по Зісланні Святого духа

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    Обрізання Господа нашого Ісуса Христа

    СВЯТО ТРЬОХ СВЯТИТЕЛІВ

    СВЯТО ТРЬОХ СВЯТИТЕЛІВ

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні