• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Неділя мироносиць

    Неділя мироносиць

    "Рано вранці, першого дня тижня, прийшли вони до гробу, як сходило сонце, та й говорили між собою: "Хто нам відкотить камінь від входу до гробу?" Але поглянувши, побачили, що камінь був відвалений, - був бо дуже великий"(Мк.16,2-4)

    Христос Воскрес!
    Дорогі браття і сестри!
    У другу неділю після празника Воскресіння Христового Церква згадує перших свідків цієї події - жінок мироносиць. Щоправда, вони не бачили Воскреслого Христа, але, прийшовши до гробу, не знайшли там тіла Ісуса. Натомість ангел Божий у вигляді юнака сповістив їм, що Христос Воскрес. Дійсно, Він тут був похований, але Він не мертвий, а живий! Порожній гріб здивував жінок, а слова Божого посланця ще й налякали. Однак, вони не просто втекли зі страху, а побігли до апостолів, щоб сповістити їм новину, що Христос Воскрес. Страх і радість переплелися у їхніх серцях. Чому ж так сталося? Вони знали, що Ісус мертвий і йшли до гробу померлого. Та сталося чудо - смерть переможена Тим, кого на кпини брали, над Ким глумилися і глузували, нізащо Його мали. Бо Він не просто людина, а Божий Син, який таки пішов на страту, щоб всіх до неба піднести. Сталося те, чого не сподівалися, тому й злякалися.
    Звідки ж радість з'явилася? Завдяки чистій безсумнівній вірі, що слова ангела є правдою. Той, Кого так сильно полюбили, хоч і вмер, та Він таки живий, а це певна надія нової зустрічі із своїм Вчителем і Богом.
    Бути свідком - означає бути носієм незаперечної правди для проголошення її іншим людям, підкреслюючи її цінність.
    Свідчити про Воскреслого Христа - означає свідчити про вічне Боже Царство, яке закорінюється у людському серці силою і діянням Святого Духа завдяки вірі людини. Таким чином свідок Христа є носієм непереможної сили, яка долає владу смерті, він "живе вічним життям".
    Свідчити про Воскреслого Христа - означає проголошувати не гіпотетичну можливість у майбутньому, яка стосуватиметься людини, а реальне життя вже тут і тепер, дароване Ісусом у Таїнстві Хрещення, в якому, прямуючи земною історією, людина зростає до своєї повноти зв'язком любові, що в Христі Ісусі, від якої ніщо не зможе відлучити.
    Свідчити про Воскресіння Ісуса - означає свідчити про дар Отця через Сина у Святому Дусі звільнення від вічного прокляття і прийняття Божого синівства, яке вводить нас у вічну славу.
    Життя вірою у Воскреслого Христа - це захоплююча подорож, під час якої навіть у найтемніших тунелях ясніє відблиск Його сяйва, запевняючи, що "з нами Бог". Свідок Ісуса несе у світ надію "нового неба і нової  землі", покладаючись не на князів і синів людських, а на Бога Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.
    Свідок Ісуса є сурмою Христа, яка скликає людство послухати спасенні слова: "Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував!"
    Сьогодні Церква урочисто вшановує пам'ять преподобного Теодосія Печерського, начальника спільного монашого життя на Русі, який прикладом свого життя засвідчив живу присутність Ісуса в Дусі та силі. Ще змалку, навчившись читати з церковних книг, він отримав те знання, яке просвічує розум і і виховує серце в страсі Божому. Після смерті батька, коли юнакові було 14 років, він багато молився на самоті, носив скромний одяг, усе, що міг, роздавав бідним. Таку поведінку і спосіб життя мати не розуміла, часто сварила сина, навіть і била. Але Теодосій терпеливо переносив різні наруги. У віці 24 роки він цілковито присвятився монашому життю і став учнем преподобного Антонія, який жив у печері над Дніпром. Згодом прийняв монаший постриг і жив з братами в монастирі. Довготривала молитва і завзяте виконання господарської роботи були основною діяльністю Теодосія, який силою Святого Духа зростав у чеснотах на очах усіх. За волею святого Антонія був рукоположений на священника, а згодом як взірець послуху, лагідності та смирення, поставлений ігуменом монастиря. Під проводом Теодосія кількість монахів зростала, а місця в печерах не вистачало. Тож, вони разом з преп.Антонієм попросили князя передати їм цілу гору, на якій побудували монастир з келіями та дерев'яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці.
    Olia Markevich, [16.05.21 21:18]
    Після смирення, найбільшою чеснотою святого Теодосія було милосердя. Він побудував при лаврі притулок для вбогих, калік і прочан та звів церкву св. Стефана. При всій бідноті монастиря хліба завжди вистачало для голодних, бо Бог наділив преподобного даром творити чуда, і не раз за його молитвою наповнювалася порожня комора монастиря. Одного разу ватага розбійників задумала напасти на монастир і викрасти цінний церковний посуд, але Бог учинив чудо, бо на очах розбійників монастир немовби вознісся високо під хмари, а стривожені грішники втекли, та наступного дня вони разом зі своїм ватажком припали до ніг святого Теодосія і розкаялися у своїй злобі. Часто, коли для монахів не ставало хліба, в найбільшій потребі, заїжджали вози, повні муки і хліба, і вистачало для монахів і для убогих, а щосуботи преподобний посилав милостиню і до в’язниць.
    Кожного року під час Великого посту святий Теодосій замикався аж до Лазаревої суботи в окремій печері і там проводив увесь піст. Але настав час, коли Бог хотів покликати до себе свого святого слугу і об’явив йому це в часі Великого посту. Після Великодніх свят преподобний Теодосій занедужав і провістив браттям свою смерть. Помер у другу суботу після Пасхи, 16 травня 1074 року.
    Тіло його було поховано в печері, де завжди перебував під час Великого посту. На 18-ий рік після смерті преподобного, як пише літописець Нестор, ігумен Йоан і Нестор розкопали святі мощі, щойно вони показалися, як незвичайна ясність освітила зсередини і зверху печеру та лавру. Наступного дня, 14 (27) серпня 1091 року все духовенство Києва перенесло святі мощі до мурованої церкви, там їх поховано і там вони спочивають. Митрополит Никифор у 1108 р. зачислив Теодосія до лику святих Божих. Бог прославив мощі преподобного Теодосія багатьма чудами, а пам’ять його вшановується на Русі з роду в рід.
    Життя преподобного Теодосія, яке просіяло через десять століть від перших свідків воскреслого Ісуса, запевняє наступні покоління, що "Ісус Христос учора й сьогодні - той самий навіки"(Євр.13,8). Христос посеред нас!
    Христос Воскрес!




    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Світлий Вівторок

    Владика Тарас у Світлий Понеділок: «Присутність Воскреслого Христа об’являється у найбільш несподіваних моментах»

    Великоднє послання Блаженнішого Святослава

    Преподобні Антоній і Теодосій Печерські

    ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ Преосвященного Владики Тараса, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні