• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    ХХХ Неділя по Зісланні Святого Духа

    ХХХ Неділя по Зісланні Святого Духа



    "Одного ще тобі бракує: продай усе, що маєш, і роздай бідним, і будеш мати скарб на небі; тоді приходь іди слідом за мною"(Де 18,22)


    Коли люди говорять про багатство, найчастіше ототожнюють його з матеріальними благами, трохи менше вважають здоров'я своїм багатством, частина людей ототожнюють його із знанням. І мабуть найменше з них вважають, що до багатства можна зарахувати ще й духовні дари. І справді, усе це є багатством. Ще в давнину вважалося, що багатство є знаком Божого благословення, Його прихильності до людини чи родини. Таким чином багаті люди знали, кому мають бути вдячні. Дуже яскраво це видно в історії єврейського народу. Якщо ж багатство є видимим знаком Божої щедрості, то чи може воно бути осуджене Богом?! Звісно, що ні. Виникає лише одне питання: чи людина чесно стала багатою? Господь ніколи не толеруватиме несправедливість, бо це суперечить Його сутності та Його діянню. Тому, якщо людина несправедливо багатіє, вона скривджує ближніх і зневажає Бога як найвищу справедливість. Це "добро" ніколи не стане корисним для кривдника, а радше навпаки, буде причиною майбутніх бід, які нерідко з'являються "як грім серед ясного неба". Історія переповнена такими прикладами, які, нажаль, відходять у забуття. Псалмопівець Давид як могутній володар і багатий цар застерігає від несправедливого зиску: "Не надійтеся на здирство і грабунком марно не вихваляйтесь; коли зростає багатство, не привя'зуйтесь до нього серцем. Одне сказав Бог, оці дві речі чув я: що сила Богові належить і, що у тебе, Господи, милість; бо ти воздаєш кожному згідно з його ділами"(Пс.62,11-13). Перед початком месіянського служіння Ісус перебував у пустині, де був спокушуваний сатаною: "Знову бере його диявол на височенну гору й показує йому всі царства світу і їхню славу, кажучи: "Оце все дам тобі, як упадеш ниць і мені поклонишся"(Мт.4,8-9). Стати за короткий час багатим сьогодні не важко, але якою ціною?! У книзі Приповідок читаємо: "Постійна справедливість до життя прямує; хто ж гониться за злом, той гониться за смертю"(Прип.11,19).
    У наш час дуже поширеними є благодійні фонди багатих людей. Нерідко вони виконують роль занавіси, щоб приховати злочини їхніх засновників. Це спосіб завоювати і зберігати довіру звичайних людей, яких використовують як засіб для досягнення власних цілей. Це популярний хід, який в народі називають так: "однією рукою даю, а другою забираю". Очевидно, що правдивим добродійством тут і "не пахне". Така поведінка і діяльність виставляє нікчемність і убогість людини назовні. У Святому Письмі злий дух названий "батьком брехні". Неважко зрозуміти чиїми слугами є ті, хто багатіє завдяки брехні. Диявол знає, що світ належить Богові. Та він використовує брехню, щоб людина "поклонилась йому" і визнала за свого бога, який насправді найбідніший, бо те багатство, що Господь йому дав, він втратив через свою гордість. Якщо господар убогий, то якими є його домашні?
    Читаючи уважно в Біблії опис створення світу, помічаємо, що все належить Богові і передане в користування людині, яка, як мудрий домоуправитель, має оберігати все добро і справедливо ним розпоряджатися. Таким є задум Всевишнього. Щось подібне зауважуємо в житті ранньої Церкви апостольських часів: "Громада вірних мала одне серце й одну душу, і ні один не називав своїм щось з того, що йому належало, але все в них було спільне. Апостоли з великою силою свідчили про Воскресіння Господа Ісуса й були всім вельми любі. Тому ніхто з них не був у злиднях, бо ті, що були власниками земель, або мали доми, їх продавали, приносили гроші за продане та й клали в ноги апостолів, - і роздавалось це кожному за його потребою"(Дії 4,32-35). Послідовники Ісуса не жили з надлишку, для себе, а жили один для одного. Вони добре розуміли, що "віра без діл мертва".  У празник П'ятидесятниці Ісус зіслав на своїх апостолів Святого Духа, силою якого люди приймали слово Євангелія, що стало для них світлом життя, дорогою правди, даром спасіння, сповненням обітниць, новим багатством, важливим і корисним для кожного, що засвідчує Лука з першої проповіді Петра: "Мужі ізраїльські! Послухайте оці слова: Ісуса Назарянина, якого Бог засвідчив серед вас силою, чудесами і знаками, що їх Бог зробив між вами через нього, як ви самі знаєте,- отого (Ісуса), згідно з визначеною постановою і передбаченням Божим, ви видали і вбили руками беззаконних, прибивши до хреста; його Бог воскресив, порвавши пута смерти, бо неможливо було, щоб вона тримала його в своїй владі... Він, отже, вознесений Божою правицею, одержав від Отця обіцяного Святого Духа й вилив його: ось воно те, що ви бачите й чуєте. Давид бо не зійшов на небо, сам бо він каже: Господь мовив Владиці моєму: Сядь праворуч мене, поки не покладу ворогів твоїх підніжком ніг твоїх. Нехай, отже, весь дім Ізраїля напевно знає, що Бог зробив Господом і Христом цього Ісуса, якого ви розіп'яли". Почувши це, вони розжалобилися серцем і сказали до Петра і до інших апостолів: "Що нам робити, мужі брати?" Петро ж до них: "Покайтесь, - каже, і нехай кожний з вас охриститься в ім'я Ісуса Христа на відпущення гріхів ваших, і ви приймете дар Святого Духа. Для вас бо ця обітниця і для дітей ваших та й для всіх тих, що далеко, скільки б їх покликав Господь, наш Бог"(Дії 2,22-24;33-40). Це слово часто було підтверджене чудесами, доводячи, що Божі дари є найціннішим багатством. Автор цієї книги далі описує подію: "Петро і Йоан ішли в храм на молитву о дев'ятій годині. А був там чоловік кривий від лона матері своєї, якого приносили і клали щодня біля дверей храму, що звалися Красними, просити милостині від тих, що йшли до храму. Як тільки він побачив Петра і Іоана, що саме входили у храм, попросив у них милостиню. Петро з Йоаном, споглянувши на нього, сказали: "Глянь на нас!" Той вдивлявсь у них, сподіваючись щось від них отримати. Петро промовив: "Срібла й золота нема у мене; що ж маю, те тобі даю: в ім'я Ісуса Христа Назарянина, встань і ходи!" І схопивши його за правицю, підвів його, і тієї хвилі скріпли його ноги з суглобами. Встав той, зірвавшись, і почав ходити й увійшов з ними у храм, ходячи, підскакуючи і хвалячи Бога"(Дії 3,1-8).
    Як бачимо, починаючи з І століття, Церква є скарбницею дарів, які Господь щедро роздає вірним дітям і так триватиме ж до останніх днів. Написано у пророка Йоіла: "А після цього я виллю мого Духа на всяке тіло: ваші сини і ваші дочки будуть пророкувати, і ваші юнаки будуть бачити видіння, і старшим вашим будуть сни снитись. І на слуг моїх і на слугинь моїх я цими днями виллю мого Духа. Я знаки дам на небі й на землі: кров, вогонь і стовпи диму... І кожен, хто призове ім'я Господнє, спасеться"(Йоіл 3,1-3;5а). Ці та багато інших прикладів свідчать, що Церква ніколи не живе в собі і для себе. Ведена Святим Духом і наповнена багатством Його дарів, Вона продовжує місію Христа - навчати, свідчити, служити. Слово Христове, як добірне зерно, закладене в серці кожного охрещеного, щоб там, "умерши для гріха", силою Слова щоденно виростати для "життя у Бозі" і згодом приносити плід - свідоцтво власного життя як служіння Богові і людям. Багатство у Господі діє за циклічним принципом: чим більше отримуєш, тим більше віддаєш; і чим більше віддаєш, тим більше отримуєш. Такий рух Святого Духа всередині людини завжди є життєдайним як для неї, так і через неї для інших людей. Отримавши свободу в людині цей Дух звільняє її від усякого зла, що приховалося у закутках її серця. Рух Святого Духа є рухом любові, яка зігріває ніжним і довготривалим теплом, що випромінює радість, котра ненав'язливо передається тим, хто поруч і з легкістю долає відстань до тих, хто далеко.
    Церква як Боголюдська інституція ніколи не збідніє. Адже джерелом Її багатства є Той, від Якого все і "в Якому все живе, рухається та існує". Заручена навіки з Христом, Вона сміливо подорожує по світі, отримуючи силу від Ісуса, який "переміг світ". Церква як добра Мати надалі буде збагачуватися новими синами і доньками як жертвами несправедливості і злоби цього світу, котрі невинно пролитою кров'ю окроплять ґрунт твердих сердець, засіваючи  в них зерна справжньої любові, яка ніколи не переминає, а триває вічно.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    XXIX Неділя по Зісланні Святого Духа

    Обрізання Господа нашого Ісуса Христа

    Празник на честь святого Миколая

    АПОСТОЛИ ПЕТРО І ПАВЛО. ОДИН ВІДРІКСЯ ВІД ІСУСА, ДРУГИЙ — НЕ ЗНАВ ЙОГО ЗА ЖИТТЯ

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні