• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Неділя митаря і фарисея

    Неділя митаря і фарисея
    "А митар, ставши здалека, не смів і очей звести до неба, тільки бив себе в груди, кажучи:
    – Боже, змилуйся надо мною грішним!"(Лк.18,23)

    Дорогі браття і сестри!
    Роздумуючи над притчею про митаря і фарисея зосередимо нашу увагу на слові покаяння.
    Згідно біблійного розуміння покаяння - це зміна способу мислення, наслідком чого є зміна поведінки людини. Передумовою покаяння є самоаналіз своїх думок, висловлювань чи вчинків. Він здійснюється з метою пізнати всю правду і дати собі об'єктивну оцінку. Рушійною силою в цьому процесі є сумління, яке дуже точно реагує на будь-яку діяльність людини: інтелектуальну, чуттєву чи вольову. Усім давно відомо, що сумління - це голос Божий у людині. Завдяки сумлінню Господь спонукає її не звикати до злого, не захоплюватися ним, бо зло, завжди має руйнівну властивість, знищуючи моральні принципи в людській свідомості. Завдяки сумлінню людина буттєво пов'язана з Творцем як джерелом свого життя і Спасителем. Дієвість сумління проявляється в людей по різному і це залежить лише від людини - її свідомості та поведінки. Паралізоване гріхами сумління дуже важко оживити знанням. Передумовою має бути молитва рідних чи ближніх, завдяки якій Святий Дух впливає своєю силою змінюючи в людині сприйняття і розуміння почутих слів. Інколи для цього потрібно не один рік. Наприклад, мати святого Августина молилася за наверненння сина 38 років, а він, усвідомивши беззмістовність свого життя, говорив: "Неспокійне моє серце, Господи, поки не спочине у Тобі". Оживлене благодаттю Святого Духа, сумління немов пробуджується зі сну, відновлюється до більш активної діяльності, спонукаючи людину до переосмислення свого життя. Якщо безбожне життя триває роками, то його переосмислення не відбудеться швидко. Діяльне сумління не лише допомагає розуміти власні помилки по відношенню до ближніх, а й скеровує увагу людини на Бога, якого зневажила більше від усіх, відвернувшись від Його мудрих настанов. Потребуючи від Бога прощення, людина звертається до Нього з покаянням. Ким би людина не працювала, якою славою не пишалася б, неспокійне її життя, поки не примириться вона з Богом. Завдяки покаянню розчленована гріхами людина повертається до цілісного життя.
    Хто такий безбожник? Той, хто нехтує Богом і Його словом. Такі люди не знають як молитися. Однак, у свідомому розкаянні вони промовляють потрібні слова, які виходять із серця і приймаються Богом як щирий дар, отримуючи взамін дар прощення і статус Божої дитини. Покаяння об'являє як людина усвідомлює свою залежність від Бога, у владі Якого простити, або затримати. З Ним неможливо домовитися, або відкупитися. Він прощає всім, хто усвідомлює свою провину, визнає її і прагне змінити своє життя.
    Покаяння - це довгий процес, який триває до смерті. Адже, отримати прощення, - не означає позбутися в той момент усіх поганих звичок. Закорінені в діяльності людини, вони ще довго заважають їй у житті. Тому, саме покаяння є першим могутнім засобом для повного їх викорінення. Правдиве покаяння завжди приносить лише добрі плоди, а саме: свободу, легкість, радість, мир, покору, милосердя, чистоту думок, великодушність, співчуття до ближніх, уповання на Бога.
    Чим довше християнин триває в покаянні, тим більше пізнає свою душу, постійно визнаючи себе грішником. Дією Святого Духа найкраще пізнається найбільш приховані закутки душі, що породжує не страх і не смуток, а вдячність і прославу за дар більше знати себе та відновлює до життя в надії не на себе, і не на людей, а на Бога.
    Дорогі браття і сестри!
    Сьогодні ми як Церква починаємо шлях приготування до Великого Посту. Організовуймо свій час таким чином, щоб приймати активну участь у богослужіннях та, з'єднані Святим Духом з усіма святими, молитися "єдиним серцем". Це допоможе нам витривало прямувати до високої мети, постійно відновлюючись у Бозі через покаяння та прощення. 
    Благодать Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами.

    Амінь.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Неділя по Богоявленні

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    Неділя перед Богоявленням

    Празник первомученика і архидиякона Стефана

    XXVIII Неділя по Зісланні Святого Духа

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні