• бесплатная dle
  • ,
  • форекс портал

    Неділя розслабленого

    Неділя розслабленого

    "Ісус мовить до нього: "Устань, візьми ложе твоє і ходи"(Ів.5,8)


    Дорогі браття і сестри!
    Шляхом порівняння можемо ствердити, що світ змінюється, а отже, і людина також. Мабуть найбільш чутливим питанням сьогодення є ставлення до людського життя,  визначення його цінності. На фоні глобальних цивілізаційних змін людина втрачає свою цінність і не тому, що доведено її меншу вартість, а тому, що змінилося розуміння сутності людської особи. Чого сьогодні варте людське життя? Втрата поваги до людської особи, свідоме підривання її гідності вносить різноманітні зміни в життя людини, зокрема її фізичного, психологічного та морального станів. Тому й не дивно, що в таких умовах дехто втрачає зміст, а то й не хоче далі жити. Людина надзвичайно чутлива істота, тому й потребує максимально шанобливого ставлення до себе.
    Аналізуючи біблійну історію, стверджуємо, що Бог як Творець захищає людську гідність, оскільки саме людина створена на Його образ. Прагнення жити утверджується настільки, наскільки життя кожної людини вважається найвищою цінністю і є шановане незалежно від її фізичного здоров'я, матеріального забезпечення, соціального статусу, розумових здібностей тощо. Згідно Божого Задуму вибіркове ставлення до людини є помилковим і шкідливим для суспільства в цілому.
    В історичних книгах Старого Завіту описано чимало подій з різних епох цивілізацій, де Бог своєю Всемогутньою силою захищає пригноблених і несправедливо скривджених незважаючи на особи. В пророчих книгах автори закликають правителів держав чинити справедливість, щоб не викликати на себе Божий гнів, який несе в собі силу смерті.
    Основною темою навчання Ісуса є правда про Боже Царство, до якого покликана людина, адже, саме тут вона може насолоджуватися повнотою життя. Задля людини Бог стає людиною і дає сліпим зір, глухим слух, німим мову, зцілюючи всяку недугу і лікуючи рани, задля людини Божий Син невинно вмирає від людини, задля людини Він перемагає смерть, щоб існування людини після смерті було сповнене життям. Скільки добра задля людини?!
    Історія з оздоровленням розслабленого чоловіка є ще одним прикладом як Бог дбає про добро людини: про її здоров'я і життя. Здоров'я охоплює не лише фізичну сферу існування людської особи, воно також стосується її психічного і духовного виміру. Тому, задля добра цього чоловіка Ісус каже йому в храмі: "Оце ти видужав, не гріши ж більше, щоб що гірше тобі не сталось"(Ів.5,14). Тепер чоловік детальніше розуміє причини своєї хвороби, а застереження Ісуса підкреслюють, що від його вибору залежатиме майбутній стан. Розслаблений - це не лише той, якому не вистачає фізичної сили; це людина, яка втратила силу волі, опанована страхом і непевністю, інколи до такої міри, що з'являються психічні порушення; на кінець - це людина, яка ставши на дорогу різного рівня злочинів, не має спокою в серці і поступово втрачає зміст свого життя.
     Оздоровлений Ісусом, розслаблений немов би воскрес із мертвих, він із безсилля життя повертається до повноцінного життя, яке дає йому Бог. Сильні світу цього, віддавши свої душі князеві брехні, вкладають великі ресурси фінансові, інтелектуальні, силові для того, щоб  підірвати авторитет Божого слова, а Бога відкинути далеко за межі суспільного життя, пропонуючи взамін те добро, яке швидко минувши, залишає в серці і на тілі людини важкі рани. Так було, так є і так буде. Але, це не означає, що кожен приречений бути жертвою. Так стається з людиною, яка свідомо відмовляється від Того, Хто є Вічним Життям і Вічним Добром як сам у собі, так і для людини.
    Філософи віддавна говорили про постійну боротьбу між добром і злом. І це не припущення, а суща правда, адже цю дійсність кожна людина переживає на собі. Немає потреби доводити, що зло руйнує і не тільки ззовні, а й зсередини, тобто саму людину. Тому, лише перебуваючи в постійному стосунку з Абсолютним Добром, людина може відновлюватися, поступово змінюючись від образу до подоби Бога.
    Замість того, щоб зосереджувати свої зусилля на чергове протистояння, перебуваючи весь час у напруженні та тривозі, варто захоплюватися словом Бога, яке подібне до слова матері, сповненого ніжності, тепла і доброти; слова, що несе в собі безпеку, силу і життя.
    Дорогі браття і сестри!
    Сьогодні Церква урочисто вшановує пам'ять одного з дванадцяти апостолів на ім'я Симон, прозваного Зилот, що в перекладі означає ревнитель. Вперше дізнаємося про нього з події в Кані Галилейській, де Ісус, перебуваючи на весіллі, яке один чоловік справляв своєму синові, перемінив воду на вино. Згідно Передання, цим молодим був Симон.  Після такого чуда Симон повірив, що Ісус є обіцяним Месією, Спасителем Ізраїля. Відтак, він став одним з найближчих учнів Ісуса. Його апостольське служіння впродовж 20 років тривало в Єгипті, а потім, разом зі святим апостолом Юдою проповідував Спасителя в Персії. У місцевості Суанір, за наклепом поганських жерців Зароеса і Артанія, їх схопили і привели на суд. Коли їх силоміць завели до поганської божниці, враз усі ідоли попадали на землю. Тоді багато з поган увірували в Христа. Мучитель, остерігаючись, щоб усе місто не прийняло християнської віри, наказав вивести апостолів за місто, і там святого Симона розрізали пилою, а святого Юду стяли мечем. Сталося це близько 60 року. 
    Християнство як релігія у моральному навчанні незмінно стоїть на захисті життя і здоров'я людини. Більше того, як у соціальній сфері, так і в літургійно-молитовному житті Церква активно чуває над оздоровленням хворих від різних недуг. І хоч ворожа сила часто атакує смертельним вірусом, ті, хто вірують, не бояться навіть смерті, бо після неї відкривається необмежений простір життя у Бозі, яке триває вічно. Це важлива істина, яка має глибоко закріпитися у свідомості християнина, насамперед того, який хворіє. Адже, Бог подарував життя людині, а задля її вічного життя - Свого Сина, який помер. І лише Воскресіння Ісуса з мертвих є певною надією на воскресіння життя для тих, хто вмерли, і тих, хто помруть. Лише те життя має свою цінність в перспективі майбутньої нагороди, яке проживається в служінні Богові на Його прославу та служінні ближнім для їхнього добра. Хай двері наших сердець будуть відкриті на потреби тих, порятунок яких залежить і від нас через діла милосердя і щиру християнську молитву. Амінь.


    скачать dle 10.2 Форекс опционы

    Схожі новини

    Неділя блудного сина

    Неділя Закхея

    Святе Богоявлення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

    XXIX Неділя по Зісланні Святого Духа

    XXVIII Неділя по Зісланні Святого Духа

    Оголошення

    для парафії

    Рекомендуємо

    відвідувати

    • Католицький Оглядач
    • Українська правда
    • Громадське телебачення
    • Офіційний сайт УГКЦ
    • ДивенСвіт
    • CREDO
    • Стрийська єпархія УГКЦ
    • Карітас України

    Популярні новини

    за останній місяць

    Трансляція

    інтернет радіо

    Radio Voskresinnya

    Radio Mariya

    Radio Dzvony

    Слухати в новому вікні